Makai Pál

Gyerek korom óta megszállott kedvelője vagyok a madarak világának. Kezdetben galamb tenyésztéssel kezdődött ez AZ imádat. Elképesztő volt AZ, hogy egy bizonyos galamb fajta, hogy képes a levegőben miként a műrepülők függőlegesen felfelé szállni, majd 50-100 méteren keresztülhátra szaltózva folyamatos pörgéssel zuhanni lefelé és ezt a műveletet folyamatosan megismételve végzi mindaddig, amig a levegőben tartózkodik. Számomra izgalmas kérdés volt már akkor, hogy miért csupán 1-2 fajta képes erre. Ezt a tulajdonságot miként szerezték meg?

Miután felnőtt koromra Budapestre, annak is a zsúfolt nagyvárosi részére kerültem, egyértelművé vált, hogy gyermekkori hobbimnak vége lett. Ezután több évre AZ otthoni madarazást be kellett szüntetnem, de a megszállotságom gondolataimban tovább élt.

Így fordult elő, hogy egy szabad hétvégén ellátogattam egy galamb és díszmadár kiállításra. Borzasztóan élveztem a látványt, szinte szívtam magamba a madarak gyönyörűségét. Tudatosodott bennem, hogy innét madár nélkül nem megyek haza. Az világos volt, hogy galamb szóba sem jöhet így a diszmadarak között bámészkodtam, ahol egy Pécsi tenyésztő gyönyörű hullámos papagájait csodálták a látogatók. Megtetszett a sokszínüségük, játékosságuk, hamarosan vonzóvá tettek ezek a madarak. A tenyésztő úr is szinpatikusan terelte a figyelmemet madaraira. Különösen két egyed tetszett meg, melyeket ma már tudom, hogy úgy ismer a szakma, hogy Ausztrál sávosok. No ebből vásároltam egy párat és ezzel 1972-ben újból megfertőzött a hobbi madár szenvedély.

Azóta eltelt közel 40 év, sok ezer madarat tenyésztettem e hosszú évek alatt, egyebek között több papagáj fajt, pinty féléket és mást, de a választék között mindig ott szerepeltek a standard hullámos Papagájok. Egy pár év elteltével rájöttem arra, hogy ez a madár faj, amely számomra a leg izgalmasabb kérdések sokaságát jelenti, így ma már néhány kedvenc nimfa papagáj társaságában teljes madár kolóniát ezek a papagájok népesítik be. Nyugdíjba vonulásom Után leköltöztem Budapestről Ráckevére, ahol első dolgom volt Az új madárház megépítése. Napi elfoglaltságom főfeladata a madarak ellátása, tenyésztése, Kiállításokra felkészülés. Még ma is több ismeretlen tulajdonság megfejtése, genetikai kérdések, mutációk teszik izgalmassá és szórakoztatóva napjaimat.